Wiadomości z miasta i gminy

    

 

Przyszkolny teren z nową i bezpieczną nawierzchnią 
(11.05.2017)

A A A

  

Trwa modernizacja terenu przy Szkole Podstawowej im. Jana Brzechwy przy ulicy Ogrodowej w Żarowie. Przyszkolny plac zyska bezpieczną nawierzchnię z tworzyw sztucznych, która do tej pory była nierówna i wyboista. Zagospodarowany zostanie również pozostały teren przy budynku szkolnym. 

Ze strefy zabaw, która znajduje się w tym miejscu korzystają najmłodsi uczniowie placówki. Jest tu także miejsce do gry w piłkę nożną i wyremontowany ciąg komunikacyjny, z którego mogą korzystać wszystkie dzieci. Cały przyszkolny teren zmieni niebawem swój wygląd. - W tej chwili zagospodarowujemy przyszkolny plac przy ul. Ogrodowej w Żarowie, który był niebezpieczny dla dzieci. Zostanie on pokryty nową nawierzchnią poliuretanową, tak, aby w razie jakiegokolwiek upadku była dobra amortyzacja. Dodatkowo cały teren zostanie wyrównany, zniwelowany i zasiany trawą. Inwestycja kosztować będzie prawie 150 tysięcy złotych - mówi Urszula Rurarz dyrektor Szkoły Podstawowej im. Jana Brzechwy w Żarowie.

W ramach inwestycji przyszkolny teren pokryty zostanie nawierzchnią poliuretanową i elastyczną, zabezpieczone będą również istniejące urządzenia zabawowe, a w ostatnim etapie przewidziano również wykonanie makroniwelacji przyległych terenów zielonych. Modernizacja realizowana jest w ramach zadania: "Wykonanie nawierzchni z tworzyw sztucznych w strefie zabaw oraz zagospodarowanie pozostałego terenu przy budynku szkolnym". Środki finansowe, w wysokości 146 tysięcy złotych, przeznaczone na to przedsięwzięcie, pochodzą z budżetu gminy Żarów.

Przyszkolny teren przy ulicy Ogrodowej w Żarowie zmienił już swój wizerunek. Choć trwają jeszcze prace remontowe, wokół budynku, gdzie uczą się uczniowie oddziałów przedszkolnych zrobiło się estetycznie i kolorowo. Wyremontowano przejście do samego budynku, a tuż przed nim posadzono ozdobne krzewy i postawiono ławki, z których korzystają rodzice, przychodząc po swoje pociechy. Teraz także za szkołą zrobi się przyjemniej.

Ze zmiany wyglądu przyszkolnego terenu cieszą się także sami uczniowie szkoły. - Teraz na spacery chodzimy do parku, nie możemy na razie bawić się na placu zabaw, bo trwają tam remonty. Plac był niebezpieczny, a z trawy wystawały duże kamienie, ale już nie długo znów będziemy mogli grać w piłkę i bawić się na nowym placu - cieszą Matylda i Olek uczniowie klas zerówkowych Szkoły Podstawowej w Żarowie.

Magdalena Pawlik

   

   

   

   

   

   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
 


  


strona główna  |  do góry  |