Urząd Miejski w Żarowie
woj. dolnośląskie, powiat świdnicki

ul. Zamkowa 2, 58-130 Żarów
Jesteś na > Aktualności 7. Festiwal Mąki w Siedlimowicach

  Aktualności

16-08-2023

7. Festiwal Mąki w Siedlimowicach

Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Młyna Siedlimowice zapraszają na 7. edycję Festiwalu Mąki, który odbędzie się w najbliższą sobotę, 19 sierpnia na terenie zabytkowego młyna w Siedlimowicach.

W programie wydarzenia: stoiska ze zdrową żywnością,  konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku "Chlebowzięci", warsztaty pszczelarskie - Pasieka Gołaszyce, "Materie Dźwiękowe" - Dariusz MIZIDAR Miziarski. Live Act audiowizualny, spacer historyczny - Żarowska Izba Historyczna, zwiedzanie młyna, siedlimowickie podpłomyki i wiele innych atrakcji.

Podczas Festiwalu Mąki rozstrzygnięty zostanie także konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku "Chlebowzięci". Uczestnikami konkursu mogą być osoby wypiekające amatorsko chleb w warunkach domowych. Każdy miłośnik domowego wypieku może zgłosić jeden chleb o dowolnej gramaturze. Ocenie będzie poddawany smak, kolor i zapach. Jury także będzie brało pod uwagę wrażenie ogólne chlebów. Konkurs zostanie rozstrzygnięty w sobotę, 19 sierpnia w ramach 7. Festiwalu Mąki w Siedlimowicach. Fundatorem nagród jest Electolux Żarów.

REGULAMIN KONKURSU NA NAJLEPSZY CHLEB DOMOWEGO WYPIEKU „CHLEBOWZIĘCI” 2023

I Informacje podstawowe
1. Konkurs organizowany jest w ramach 7. Festiwalu Mąki w Siedlimowicach przez Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie, ulica Piastowska 10a, 58-130 Żarów.
2. Festiwal Mąki będzie miał miejsce w zabytkowym młynie w Siedlimowicach, Siedlimowice 1 (gmina Żarów) i na terenie przyległym do młyna.
3. Termin Festiwalu Mąki - 19 sierpnia 2023 r.
4. Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie mając na uwadze promocję produktów regionalnych i lokalnych organizuje Konkurs na Najlepszy Chleb Domowego Wypieku „Chlebowzięci”.
5. Organizator przewidział atrakcyjne nagrody dla laureatów pierwszych trzech miejsc.
Ponadto laureat pierwszego miejsca otrzyma certyfikat i tytuł Najlepszego Piekarza 7. Festiwalu Mąki.
II Organizator konkursu
Organizatorem Konkursu na NAJLEPSZY CHLEB DOMOWEGO WYPIEKU „CHLEBOWZIĘCI”, zwanego dalej Konkursem, jest Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie, ulica Piastowska 10a, 58-130 Żarów, zwany dalej Organizatorem.
III Cel Konkursu
Celem Konkursu jest propagowanie spożycia pełnowartościowego pieczywa, wyprodukowanego z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod.
IV Uczestnicy
1. Uczestnikami Konkursu mogą być osoby fizyczne wypiekające amatorsko chleb w warunkach domowych.
2. Każdy uczestnik może zgłosić tylko jeden chleb o dowolnej gramaturze i dowolnym rodzaju.
3. Organizator nie pokrywa kosztów: zakupu surowców, wypieku chleba oraz kosztów dojazdu uczestników do miejsca rozstrzygnięcia Konkursu.
4. Akcesoria niezbędne do prezentacji wypieku uczestnicy Konkursu zapewniają we własnym zakresie. 
5. Uczestnik przystępujący do Konkursu akceptuje w całości niniejszy Regulamin.
V Zgłoszenie udziału w Konkursie
1. Chleb należy dostarczyć Organizatorowi 19 sierpnia 2023 r. Do godziny 16:30 podczas 7. Festiwalu Mąki w Siedlimowicach (Siedlimowice 1) na specjalnie wyznaczone stoisko.
2. Wraz z chlebem uczestnik zobowiązany jest do złożenia wypełnionego formularza zgłoszenia konkursowego, stanowiącego Załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu.
3. Zgłoszone wypieki zostaną oznaczone numerami zgodnie z kolejnością zgłoszeń.
VI Ocena
1. Oceny chleba dokona Komisja powołana przez Organizatora Konkursu.
2. Komisja oceni wypiek w oparciu o następujące kryteria:
- kolor, 
- smak, 
- zapach,
- struktura w przekroju,
- wrażenie ogólne.
3. Każdy członek Komisji dokona oceny mając do dyspozycji skalę punktową od 1 do 10 (im wyższa ocena, tym większa ilość punktów) .
4. W przypadku jeżeli wśród najwyżej ocenionych chlebów, poszczególne wypieki uzyskają tę samą ilość punktów, przewodniczący Komisji, w celu wyłonienia laureatów I, II i III miejsca, przeprowadzi dodatkowe głosowanie, w którym członkowie Komisji jeszcze raz poddadzą ocenie tylko te chleby, które uzyskały tę samą liczbę punktów.
5. Członkowie Komisji podczas oceny nie będą mieli wglądu do danych osoby wypiekającej chleb. 
6. Członkowie Komisji nie mogą być uczestnikami Konkursu.
7. W przypadku sytuacji spornych wszelkie wątpliwości rozstrzyga przewodniczący Komisji.
8. Decyzja Komisji jest ostateczna.
VII Ogłoszenie wyników Konkursu
1. Rozstrzygnięcie Konkursu odbędzie się podczas Festiwalu Mąki.
2. Wyniki Konkursu zostaną podane do wiadomości publicznej około godz. 17:30.
3. Laureatom Konkursu zostaną wręczone nagrody rzeczowe, a autor najlepszego chleba zostanie wyróżniony specjalnym certyfikatem i tytułem najlepszego piekarza 7. Festiwalu Mąki.
VIII Postanowienia końcowe
W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyzję podejmuje Organizator Konkursu.
Załącznik nr 1 do Regulaminu Konkursu na najlepszy chleb wypieku domowego
FORMULARZ ZAGŁOSZENIA KONKURSOWEGO
(WYPEŁNIĆ DRUKOWANYMI LITERAMI)
Imię i nazwisko:
Adres zamieszkania:
Numer telefonu:
Krótki opis chleba:
............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Numer ewidencyjny chleba (nadaje Organizator):
OŚWIADCZENIE
1. Oświadczam, że zapoznałam/łem się z treścią Regulaminu Konkursu na najlepszy
chleb domowego wypieku i w pełni ją akceptuję.
2. Oświadczam, że dostarczony chleb jest mojego wypieku i został przygotowany w
warunkach domowych.
.............................................................................................................. 
data i czytelny podpis uczestnika Konkursu